Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnego stołu bez karpia królewskiego, który najczęściej podawany jest w postaci smażonej, karpia w galarecie czy też zupy rybnej. Jednak niewielka rzesza osób zdaje sobie sprawę, że karp pojawił się, jako tradycyjna potrawa wigilijna raptem kilkadziesiąt lat temu. Dokładnie było to dwa lata po II wojnie światowej w roku 1947. W tym czasie komuna wprowadziła karpia na polskie stoły hasłem "Karp na każdym polskim wigilijnym stole". Komuna zapewniła obywatelom namiastkę dobrobytu, a Centrala Rybna rozpoczęła doroczną sprzedaż karpia w okresie Bożego Narodzenia. Karp znany był już w XVII wieku dzięki kucharzowi Stanisławowi Czernieckiemu, który jako pierwszy wydał książkę kucharską z przepisami z karpiem w roli głównej. Obecnie karp dostępny jest w Auchan przez cały rok. Najpopularniejszy karp na wigilijnym stole to karp królewski. W Auchan kupimy karpia żywego, filetowanego i karpia w płatach.